A MAGYAR KULTÚRA NAPJA
  A 180 éve elhunyt Kölcsey Ferenc és a Himnusz tiszteletére

  Térkép betöltése...

  Időpont
  Date(s) - 2018/01/19
  15:30 - 19:30

  Helyszín
  Klauzál Ház

  Kategóriák Nincs Kategóriák


  15.30-tól Himnusz filmek vetítése az Aulában
  Az RTL Klub korábbi években készített új év köszöntő Himnusz filmjeinek és más érdekes – pl. képregényként, jelnyelven – formában feldolgozott Himnusz filmek vetítése.

  16.00-tól Rendhagyó irodalom óra
  Dr. habil Milbacher Róbert egyetemi donces, tanszékvezető előadása a Himnuszról
  Milbacher Róbert 2014-ben tette közzé új kutatási eredményeit Kölcsey Ferenc Himnuszáról, melynek lényege, hogy hogyan lett ez a szöveg a közösség szent éneke. A Kölcsey-vers azért emelkedett ki a sorból, mert felekezetek fölött képes volt nemzeti gondolatokat megfogalmazni, de csak a templomi énekszerű megzenésítése után lett igazán népszerű. Milbacher Róbert tanulmánya bebizonyítja, hogy a bölcsész, vagy irodalomtörténész tud még újat mondani nemzeti himnuszunkról. S ha elfogadjuk értelmezését, talán egy fokkal boldogabban énekelhetjük ünnepségeinken a jól ismert sorokat.

  17.00 óra Himnusz-kiállítás megnyitó
  A kiállításon olyan himnuszok szövegeit olvashatjuk, amelyek mind-mind kielégítik a himnusz műfaji vagy tartalmi fogalmát, mégis rácsodálkozunk, hogy ide sorolhatóak. Himnusz a szerelemhez, a békéról, világversenyek, szervezetek himnuszának sorait böngészheti a látogatók, képet kapva arról, hogy hogyan épül be mindennapjainkba ma is a himnusz.
  A kiállítást megnyitja Dr. habil Milbacher Róbert

  18.00 HIMNUSZ koncert
  A koncerten fölhangzanak a legnemesebb himnuszok hangjai, és olyan érdekességek is, amelyek nem himnuszok ugyan, de hasonló felemelő, mozgósító hatással bírnak. Különleges koncertünk közreműködői a kerületi zenekarok, nemzetiséget képviselői, a himnuszok országainak képviselői. És természetesen a közönség.

  A programra a belépés egész nap díjtalan.

  MEGOSZTÁS