Rendhagyó történelemóra az I. Világháború lezárásának 100. évfordulóján Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban
2018. november 7. szerda 16.00

Rendhagyó módon emlékezünk meg a Nagy Háború végéről, melyet az 1918 november 11-én aláírt fegyverszüneti megállapodás zárt le. A közel 20 millió halottat követelő háború hadifoglyai bezártságukat, személyes szabadságukat és az otthon hiányát próbálták enyhíteni a színház illúziójával. Ismereteink szerint 8 hadifogoly táborban működött társulat, ahol népszerű operetteteket, zenés előadásokat mutattak be.
Az Első Magyar Frontszínház több mint egy éves működését számos fotó, grafika, plakát, levél dokumentálja. A társulat bejárta az orosz, a szerb, az olasz és a román frontot, a „vándorlás” során készített fotóanyag színházi és hadtörténeti szempontból egyaránt érdekes.
Erről a kevéssé ismert de izgalmas világról tart előadást Sipőcz Mariann az Országos Színháztörténeti Múzeum főmúzeológusa, a Színészkatonák, fogolyprimadonnák kiállítás kurátora.

Az előadásra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a jegy@klauzalhaz.hu e-mail címen és a Klauzál Ház Információs Pultjánál lehet.

MEGOSZTÁS