MUZSIKÁS FOLK ENSEBLE
2017. JÚNIUS 8. CSÜTÖRTÖK 19:00

Allegro Barbaro – Bartók és Kodály muzsikája a népzene szárnyán

Közreműködik: Fülei Balázs (zongora), Petrás Mária (Moldva, ének), Farkas Zoltán és Tóth Ildikó (tánc), Muzsikás Együttes

Muzsikás Magyarországon az egyik legnépszerűbb, külföldön a legismertebb magyar népzenei együttes. Allegro Barbaro című koncertsorozatukkal lépnek fel a Klauzál Ház színpadán. Bartók zongoramuzsikája és a népzene szólal meg Fülei Balázs zongoraművész vendégszereplésével.

Ezen a különleges, izgalmas hangversenyen a látszólag eltérő műfajok, a komponált műzene és az improvizatív, sodró erejű népzene egymást követve, egymást kiegészítve, időnként pedig egyszerre szólalnak meg. Bartók zongoramuzsikájára alkalmanként autentikus tánc is megjelenik. A hangverseny egyik célja, hogy a hagyományos népzenét olyan körökbe is eljuttassa, ahol ez korábban egyáltalán nem volt ismert, Bartók és Kodály muzsikájának pedig új híveket szerezzen a népzenei közönség között.

Mindezt úgy, hogy a hangversenyt a legmagasabb zenei igényesség és a könnyű befogadhatóság jellemzi. A koncert elsősorban zenei élményt ígér, miközben világossá válik Bartók Béla vallomása arról, miként befolyásolta őt, XX. század egyik legjentősebb zeneszerzőjét a népzene:

“Ez a befolyás akkor valósul meg a leghatékonyabban a zenész számára, ha a népzenét nem hol gyűjteményekből ismeri meg, hanem abban az alakjában, ahogyan fékezetlen él a nép körében.“

A hangversenyen hangszeres népi dallamok, énekek szólalnak meg többek között a következő tájegységekről: Dunántúl, Kalotaszeg, Gyimes, Mezőség, Szatmár, Moldva valamint részletek Bartók alábbi zongoraműveiből: Gyermekeknek, Kis szvit, Szabadban, Allegro Barbaro, Román népi táncok és Kodály Zoltán Marosszéki táncok zongorára című darabjából.

Belépő: elővétel május 31.-ig: 1900 Ft.-, Június 1-től: 2500 Ft.-
Jegyek kaphatók a Klauzál Ház Információs pultjánál és a jegy.hu oldalon

MEGOSZTÁS